De dagen worden korter, de temperaturen zijn flink aan het dalen en zullen binnenkort het vriespunt raken. Kortom: de winter staat om de hoek. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze, maar wat is nu het beste moment om van banden te wisselen? En waarom zijn winterbanden zo belangrijk? Hier gaan wij je antwoord op geven!

Wanneer moet ik wisselen naar winterbanden?

De periode oktober tot en met april komt overeen met de seizoensgebonden temperatuurdaling in Nederland. Dit is een goede indicator die aangeeft wanneer het tijd is voor de jaarlijkse bandenwissel. Wanneer de temperatuur onder de 7°C komt is het verstandig om te gaan denken aan het wisselen van je winterbanden. Het weer tijdens het winterseizoen is vaak erg onvoorspelbaar en kan plotseling heel streng worden. Wacht daarom niet tot de eerste sneeuwvlokken of spekgladde wegen en neem geen risico door te gaan rijden met een verkeerde set banden. Met onze bandenservice weet u zeker dat u de beste kwaliteit heeft!

Waarom winterbanden zo belangrijk zijn

Winterbanden hebben een ander profiel en een zachtere rubbersamenstelling waardoor ze veel meer grip bieden in winterse omstandigheden. Niet alleen op sneeuw en ijs, maar ook bij lage temperaturen. De sterk gegroefde profieldiepte en het zachte rubber zorgen voor optimale prestaties op koude wegen. Het creëert een kortere remweg. Wanneer je met 50 kilometer per uur op een besneeuwd wegdek rijdt is de remweg van winterbanden ongeveer 30 meter. Met zomerbanden is de remweg dan 60 meter(!). Een enorm verschil! Door gebruik te maken van winterbanden loop je dus ook automatisch minder kans op schade.

Zijn winterbanden verplicht?

Ondanks het feit dat winterbanden sterk worden aanbevolen zijn ze in Nederland niet wettelijk verplicht. Maar zorg er wel voor dat je de wetgeving checkt van andere Europese landen als je van plan bent de grens over te steken. In onder andere Duitsland zijn winterbanden wel verplicht in de maanden oktober tot en met april bij winterse omstandigheden.

Vergeet de bandenspanning niet!

Als je winterbanden keurig gemonteerd zijn, is er nog een belangrijk puntje waar je om moet denken: de bandenspanning! Een ongelijkmatige bandenspanning kan veroorzaakt worden door flinke schommelingen in temperatuur. Daarom is het aan te raden om tijdens de winter je bandenspanning iedere maand te controleren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wil je een afspraak maken voor een bandenwissel? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!