Merk je tijdens het rijden dat je auto niet meer zo soepel stuurt als anders? Dan is het wellicht tijd om je auto te laten uitlijnen. Maar wat is het uitlijnen van je auto precies en wanneer laat je dit doen? Hoetjer Autoservice leg uit hoe het zit. Lees snel verder.

Wat is het uitlijnen van je auto?

Het uitlijnen van je auto is ontzettend belangrijk. Hierbij wordt de stand van de wielen gecontroleerd en opnieuw afgesteld voor een optimale wegligging. Een kleine afwijking van een paar millimeter kan al verschil maken. Je kunt dit merken aan het sturen. Je auto trekt dan naar links of rechts of het sturen gaat zwaarder of lichter dan normaal. Het uitlijnen van de auto is nodig zodat jij veilig de weg op kunt.

Wanneer laat je een auto uitlijnen?

Er zijn diverse manieren om te weten dat het tijd is om jouw auto opnieuw uit te laten lijnen. Ten eerste kun je tijdens het rijden merken dat de wegligging niet optimaal is. Merk je een afwijking naar een kant of stuurt de auto juist licht of zwaar? Dan is het waarschijnlijk tijd om jouw auto uit te lijnen. Daarnaast kun je kijken naar de bandenslijtage aan de buiten- of binnenkant van de autoband.

Tevens is het bij de volgende situaties raadzaam om de auto opnieuw te laten uitlijnen. Bijvoorbeeld na een aanrijding. Door de klap kan de bandenstand veranderd zijn, ook na het raken van de stoeprand kan het soms zo zijn dat de auto moet worden uitgelijnd. Daarnaast raden we aan om iedere 25.000 km of na aanschaf van nieuwe banden de auto te laten uitlijnen.

Verschil tussen uitlijnen en balanceren

Vaak wordt het uitlijnen en balanceren van een auto door elkaar gehaald, maar er zit wel degelijk verschil in. Het verschil is dat er bij het uitlijnen van de auto de stand van de banden wordt bijgesteld in de juiste positie. Bij het balanceren wordt ervoor gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen.

Voordelen van uitlijnen

Er komen een aantal voordelen kijken bij het uitlijnen van de auto. Het opnieuw afstellen van de wielen zorgt voor een optimale wegligging. Dit zorgt voor meer grip en daarmee een hogere verkeersveiligheid. Daarnaast zorgt een afwijking aan de wielstand voor een snellere bandenslijtage. Als de banden goed zijn uitgelijnd zorgt dit ook voor een lager brandstofverbruik.