Volgende maand is het zo ver: dan gaat de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur in. De maximumsnelheid wordt op bepaalde delen van de snelweg verlaagd. Maar waarom doen ze dit, en wat is het effect hiervan? Hoetjer Autoservice heeft het voor je op een rij gezet. Lees snel verder! 

Vanaf maart maximaal 100 kilometer per uur

Veel mensen zijn op de hoogte van de verlaging van de maximumsnelheid. Maar wanneer gaat deze regeling nou precies in? Op donderdagavond 12 maart begint Rijkswaterstaat met het vervangen van de snelheidsborden. Dit duurt tot maandagochtend. Vanaf dan is de nieuwe maximumsnelheid van toepassing. 

Een kleine uitzondering hierop kan het weer zijn. Mochten er slechte weersomstandigheden plaatsvinden dan wordt de bebording uitgesteld tot 26-30 maart. 

Uitzonderingen nieuwe snelheidsmaatregel

Gelukkig is de verlaagde maximumsnelheid niet altijd van toepassing. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er op diverse plekken nog de snelheid van 120 of 130 kilometer per uur gereden worden. Dit is geldig op de plekken waar nu ook deze snelheden gelden. 

Terugdringen stikstofuitstoot

De vernieuwde maximumsnelheid is in het leven geroepen om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. Naast het terugdringen van de stikstofuitstoot wordt met deze maatregel ook CO2 bespaart. 

Voor- en nadelen beperken maximumsnelheid

Ieder nadeel heeft zijn voordeel en vice versa. Het grootste nadeel van het verlagen van de 100km/h-regeling is dat de reistijd een stukje langer is. Daar staat tegenover dat het brandstofverbruik van je auto daalt als je minder hard rijdt. Je bespaart dus op je brandstofkosten. Daarnaast dragen we met deze maatregel allemaal bij aan het verlagen van de stikstofuitstoot, goed voor het milieu dus! 

Waar mag je nog wel hard rijden?

Fun fact: alleen in IJsland is de maximumsnelheid nog lager dan in Nederland. Daar word je op de bon geslingerd als je harder dan 90 kilometer per uur over de IJslandse snelwegen scheurt. Wil je nog een beetje door kunnen rijden op de snelweg? Ga dan naar Polen of Bulgarije, daar is de maximumsnelheid 140 kilometer per uur. 

Kom gauw langs bij Hoetjer Autoservice

Gelukkig is Hoetjer Autoservice niet direct gelegen aan de snelweg en kun je ons met een gepaste snelheid bereiken. We zien je dan ook graag bij onze garage. Neem contactmet ons op of kom bij ons langs.