Er zijn steeds meer hulpmiddelen die autorijden veiliger en gemakkelijker maken. Rijhulpsystemen, ook wel ADAS systemen zijn hierbij de meest gebruikte technologieën.  Wil jij meer weten over ADAS systemen en de kalibratie hiervan? Lees dan snel verder! 

Wat is een ADAS systeem?

ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Dit zijn systemen die jou als bestuurder ondersteunen tijdens het auto rijden. Het doel van ADAS systemen is het verhogen van de verkeersveiligheid. Voorbeelden van ADAS systemen zijn dode hoek waarschuwing, adaptive cruise control en lane departure warning. Vaak beschikken nieuwe auto’s al over ADAS systemen. 

Vanaf 2022 is het voor alle nieuwe auto’s verplicht om over ADAS systemen te beschikken. Vanaf 2024 is zijn ADAS systemen voor alle nieuw geregistreerde auto’s verplicht. 

Hoe werken ADAS systemen?

ADAS systemen werken door middel van sensoren/radars en en camera’s. Deze zijn op verschillende plekken in de auto geïnstalleerd. Deze sensoren en camera’s zijn gekoppeld aan een systeem die door middel van slimme software weet welke actie wanneer vereist is en deze ook daadwerkelijk uitvoert. Stel je rijdt te dicht achter de auto voor je, dan remt de auto automatisch af. Dat gebeurt dus door een ADAS systeem. 

ADAS systemen kalibreren

Er zijn een aantal momenten dat de sensoren en de camera’s opnieuw gekalibreerd moeten worden. Dit is iets wat je door een expert moet laten doen. Een kalibratie wordt uitgevoerd als er bijvoorbeeld sprake is van een nieuwe voorruit.

Bij het kalibreren van de camera moeten als eerst de banden uitgelijnd worden en de bandenspanning in orde zijn. Daarna kan de camera opnieuw ingesteld worden. Dit wordt gedaan middels een kalibratie bord. Radar en sensor kalibratie wordt uitgevoerd door middel van een reflecterend bord. Wanneer een ADAS systeem gekalibreerd moet worden verschilt per merk. 

Kalibreren bij Hoetjer Autoservice

Voor het kalibreren van jouw ADAS systeem kun je bij Hoetjer terecht. Tevens is Hoetjer Autoservice de enige in de regio die radar kalibratie van een ADAS systeem kan uitvoeren. 

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of om een afspraak te maken.