Waarschijnlijk heb je het al gezien bij een tankstation of misschien tank je het zelf al; E10. Sinds oktober 2019 is de brandstof Euro 95 vervangen door E10. Maar wat is E10 eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe brandstof? In deze blog leggen wij het je uit. Lees snel verder!

Wat is E10?

E10-benzine is een nieuwe groene variant van Euro 95. Deze benzine bevat tien procent bio-ethanol, een duurzame variant van ethanol. Dankzij deze bio-ethanol stoten de auto’s die rijden op E10 minder CO2 uit. Hierdoor is E10 beter voor het milieu.

Wat zijn voordelen van E10?

Een van de grote voordelen van E10 is dat de brandstof goed is voor het milieu. Dit komt doordat de bio-ethanol die in E10-benzine verwerkt zit gemaakt is van suiker of zetmeel uit biomassa. Dit is minder schadelijk voor het milieu dan ‘normale’ ethanol. Daarnaast zorgt E10 ervoor dat de auto’s die op deze brandstof rijden minder CO2 uitstoten.

Wat zijn nadelen van E10?

Naast het feit dat E10 goed voor het milieu is zitten er helaas ook nadelen aan deze brandstof. Niet elke auto met een benzinemotor is geschikt voor E10. Bijna alle nieuwe modellen zijn wel geschikt voor E10. Bij oudere auto’s kan het tanken van E10 echter voor problemen zorgen. De brandstof kan sommige onderdelen van de motor en de brandstoftoevoer aantasten. Een ander nadeel van E10 is dat het minder lang houdbaar is dan ‘gewone’ benzine. De houdbaarheid van E10 is ongeveer twee tot drie maanden, daarna wordt de brandstof een lobbige substantie. Als je regelmatig onderweg bent met de auto is dit geen probleem. Maar voor bijvoorbeeld grasmaaiers of buitenboordmotoren die niet regelmatig gebruikt worden kan dit voor problemen zorgen. Let ook op als je niet zo vaak met de auto op pad bent, een oldtimer hebt of een tweede auto bezit.

Is mijn auto geschikt voor E10?

Omdat niet alle auto’s geschikt zijn voor E10 kan er verwarring ontstaan. Wil jij weten of jouw auto geschikt is voor E10? Dat kun je eenvoudig controleren via de website van E10check. Controleer hier of jouw voertuig geschikt is voor E10. Is jouw auto niet geschikt voor E10? Dan is het mogelijk om een additief toe te voegen aan de brandstof. Een additief bestrijdt de schadelijke effecten van ethanol in de brandstof zodat je zorgeloos E10 kunt tanken.

Voor meer vragen over E10, neem hier contact met ons op.