Feit of fabel: Een zwarte auto is warmer dan een witte auto

zwart witte auto
Correct! Wrong!

Doorgaans absorberen zwarte voorwerpen meer warmte dan witte voorwerpen, witte voorwerpen weerkaatsen al het licht wat op ze valt. Maar in de praktijk blijkt er weinig verschil in te zitten. Uit onderzoek blijkt dat als je een auto een uur lang in de zon zet (bij zo’n 25 graden) de zwarte auto 31 graden werd en de witte 29 graden. Niet veel verschil dus, maar de zwarte auto is toch ietsje warmer!

Feit of fabel: Een zwarte auto is veiliger dan een gele auto

gele auto
Correct! Wrong!

Auto’s in felle kleuren vallen meer op, en zijn daardoor minder vaak betrokken bij een ongeluk. Sterker nog, de kleuren die het minst vaak betrokken zijn bij een ongeluk zijn groen, geel en rood! De auto’s die het vaakst betrokken zijn bij een aanrijding zijn bruin, zwart en wit. Dus: wie gezien wil worden én veilig wil rijden, koopt een gele auto!

Feit of fabel: De Fiat Mutipla is de lelijkste auto ooit

fiat multipla
Correct! Wrong!

Mooi is ‘ie niet, maar opvallend wel. “De auto met een onderkin” en “Hoogst onaantrekkelijk maar wel origineel” zijn opmerkingen die naar buiten werden gebracht op het moment dat de Fiat Multipla uit kwam. Of de Fiat Multipla nou echt zo lelijk is? Daar zijn de meningen over verdeeld. De ANWB heeft de Multipla verkozen tot lelijkste auto op de weg. En om eerlijk te zijn, daar zijn wij het wel mee eens.

Feit of fabel: Zomerbanden slijten sneller bij hoge temperaturen

autobanden
Correct! Wrong!

Bij hoge temperaturen slijten zowel zomer- als winterbanden sneller. Vooral door grote temperatuurverschillen veranderd de bandenspanning. Banden met een te hoge of juist te lage bandenspanning slijten sneller. Tip: controleer dus regelmatig je bandenspanning om slijtage tegen te gaan.

Feit of fabel: Een schakelauto is zuiniger dan een automaat

feit schakelen
Correct! Wrong!

Met de huidige techniek van schakelsystemen in een auto ligt het verbruik van een schakelbak en een automaat heel dicht bij elkaar. Hoe zuinig een auto rijdt wordt grotendeels bepaald door de rijstijl van de bestuurder. Lees hier onze tips voor een zuinige rijstijl

Feit of fabel: In Rusland kun je een boete krijgen als je in een vieze auto rondrijdt

vieze auto fabel
Correct! Wrong!

Raar maar waar. In Rusland word je op de bon geslingerd als je in een vieze auto de weg op gaat. Betrapt in een smerige auto? Dan krijg je een boete van 2000 roebels voor je kiezen. Omgerekend is dit ongeveer €30. Toch maar even de auto poetsen voor vertrek, dus!